top of page

RISIKO OSTEOPOROSIS MENINGKAT SELEPAS MENOPOS


[Produk available for Malaysia market only]


RISIKO OSTEOPOROSIS MENINGKAT SELEPAS MENOPOS 😱


Adik kakak di luar sana, anda tahu tak osteoporosis itu apa? Dan kenapa risiko osteoporosis meningkat selepas menopos?


Osteoporosis adalah satu keadaan di mana tulang hilang kepadatannya menyebabkan ia mudah rapuh dan patah. Yang bahayanya osteoporosis ini, ia dianggap sebagai “Silent Disease” kerana kita tak sedar pun yang tulang kita semakin poros sehingga ia mengalami keretakan akibat jatuh, terlanggar sesuatu dan lain-lain.


Tulang kita sebenarnya bukanlah satu organ yang statik. Setiap hari ada proses penghakisan tulang (resorpsi) dan pembentukan semula tulang yang berlaku. Kehadiran estrogen akan meningkatkan aktiviti sel yang membentuk tulang.


Namun, setelah menopos di mana paras estrogen semakin berkurangan, proses pembentukan tulang juga turut berkurang hingga menyebabkan kadar penghakisan tulang meningkat sehingga 90%. Itu yang menyebabkan tulang semakin rapuh.


Jadi adik akak, macam mana nak atasi masalah ini? Salah satunya adalah dengan mengambil makanan yang mengandungi fitoestrogen bagi membantu menstabilkan semula paras estrogen seterusnya memelihara kesihatan tulang dan menurunkan risiko osteoporosis.


Dekat mana nak dapatkan fitoestrogen? Dalam Reverse Capsule 340mg laa. Sinergi bahannya yang terdiri daripada Kacip Fatimah, Ubi Bidadari Putih dan juga Shatavari dapat membantu menstabilkan semula paras estrogen. Menariknya lagi kesemua herba ini kaya dengan fitoestrogen.